Monday 20 April 2015

Ιερός ναός του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη στην Κυπερούντα

Ιερός ναός του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη στην Κυπερούντα

Το τριήμερο 16-18 Αυγούστου έγινε ο εγκαινιασμός του Ιερού Ναού του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη που αποτελεί την εκπλήρωση ενός ονείρου 70 ολόκληρων χρόνων.kyperounta-ekklisia
Αυτό το έργο ζωής για την Κυπερούντα, όπως ομολογούν οι κάτοικοι της κοινότητας, ξεκίνησε με τη σύσταση της πρώτης ερανικής επιτροπής το 1944 και άρχισε να υλοποιείται το 2002, πρώτα με την εκπόνηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων και στη συνέχεια με την κατασκευή και την παράδοση του μεγαλοπρεπούς ναού, πριν από 3 περίπου χρόνια. Το όλο οικοδόμημα χαρακτηρίζεται ως μοναδικό θρησκευτικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα για τα δεδομένα της Κύπρου αφού πρόκειται για αναβίωση του ρυθμού της Παλαιοχριστιανικής Πεντάκλιτης Ξυλόστεγης Βασιλικής που κυριαρχούσε στον τόπο μας κατά τον 5ο και 6ο αιώνα.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακοί στην όλη μεγαλοπρέπεια του ναού, είναι οι 124 κίονες με τα κορινθιακού τύπου κιονόκρανα. Οι κιονοστοιχίες του κυρίως ναού όπως και του γυναικωνίτη συμβολίζουν τους Αγίους Αποστόλους που πορεύονται μαζί με τους πιστούς προς το Ιερό Βήμα, προς την αιωνιότητα. Κι αυτό, όπως εξηγεί ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης, επειδή οι Απόστολοι είναι αυτοί που έχουν θεμελιώσει, έχουν ιδρύσει και έχουν στηρίξει την Εκκλησία. Στα μελλοντικά σχέδια της κοινότητας, όπως επισημαίνει, είναι να φιλοτεχνηθούν τα μετάλλια, πάνω από κάθε κολώνα, με τις μορφές των Αποστολών. P8170133

Η στέγη που υψώνεται στα 22 μέτρα, είναι κατασκευασμένη από πεύκο φερμένο από την Πίνδο και σ’ αυτήν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η ηχομόνωση αλλά και η εξαιρετική ακουστική του ναού. Eκείνο όμως που δίνει ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό χαρακτήρα στο όλο οικοδόμημα, είναι ο πύργος του καμπαναριού που ξεκινά από πλατιά βάση και μειώνονται οι διαστάσδεις του όσο προχωρεί προς την κορυφή φτάνοντας σε ύψος τα 34 μέτρα. Στην κορυφή βρίσκονται πέντε καμπάνες που προέρχονται από την Παραμυθιά της Ηπείρου.

Μέσα στην εκκλησία, έχουν ενσωματωθεί δυο παρεκκλήσια. Το ένα χρησιμοποιείται και σαν βαπτηστήριο και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ραφαήλ και την Αγία Φιλοθέη την Αθηναία. Το δεύτερο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ευτύχιο.
P8180181
Κατά το τριήμερο της θρησκευτικής κατάνυξης που προσέλκυσε χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Κύπρο καθώς και ξένους επισκέπτες, εκτός από την τελετή των εγκαινίων του ναού, έγινε υποδοχή των ιερών λειψάνων της Αγίας Μαρίνης, τα οποία μεταφέρθηκαν από την Μονή Παναχράντου της Άνδρου ενώ δόθηκε η ευκαιρία για προσκύνηση της Αγίας Τράπεζας και για πρώτη φορά στην Κύπρο, επιτράπηκε σε άντρες αλλά και γυναίκες, να μπουν στο Ιερό.

No comments:

Post a Comment