Monday 20 April 2015

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού
Εξωτερική άποψη του Καθολικού της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού
Εξωτερική άποψη του Καθολικού της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού
Ένας από τους πρώτους και κυριώτερους στόχους πού έθεσε στον εαυτό του αναλαμβάνοντας την Μητρόπολη Λεμεσού ο π. Αθανάσιος ήταν η προσπάθεια για αναβίωση του μοναχισμού στη μητροπολιτική του περιφέρεια. Ως την πλέον ιδανική, για να κάνη το ξεκίνημα αυτής της θεάρεστης προσπάθειας, θεώρησε τη Μονή του Τιμίου Προδρόμου στον Μέσα Ποταμό, την αγιασμένη από την ασκητική ζωή του οσίου Θεοφάνους του Μυροβλύτου και πολλών άλλων Πατέρων.
Το παραδοσιακά φιλοταχνημένο τέμπλο του Καθολικού της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού.
Το παραδοσιακά φιλοταχνημένο τέμπλο του Καθολικού της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού.
Από την περίοδο ακόμη πού βρισκόταν στη Μονή Μαχαιρά, συνδεόταν στενά με τον ευλαβέστατο Κωνσταντίνο Λεβέντη, ο όποιος μαζί με την εξίσου ευλαβή σύζυγο του κυρία Εδμέ, πολλές φορές στήριξαν και βοήθησαν τα διάφορα έργα πού γίνονταν στη Μονή Μαχαιρά. Γνωρίζοντας, λοιπόν, τη γνήσια αγάπη του ζεύγους προς την Εκκλησία, τους οδήγησε στον Μέσα Ποταμό για να δουν το ερειπωμένο μοναστήρι και να κρίνουν κατά πόσο θα ήταν δυνατή κάποια προσπάθεια για αναπαλαίωση -ουσιαστικά ανοικοδόμηση- της αρχαίας Μονής. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Λεβέντης
δήλωσε ότι θα αναλάμβανε προσωπικά όλη την οικονομική δαπάνη για την αναπαλαίωση της Μονής.
Ο νέος κτήτορας της Μονής.
Ο νέος κτήτορας της Μονής.
Οι εργασίες, πράγματι, άρχισαν τον Μάϊο του 2002 και ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι του 2003. Ο καλός όμως κύριος Κωνσταντίνος Λεβέντης δεν κατάφερε να θαυμάση ολοκληρωμένο το θεάρεστο έργο του. Ο Θεός, τον όποιο τόσο αγάπησε και υπηρέτησε, τον υποδέχθηκε στους κόλπους του για να τον ανάπαυση από την ασθένεια, την οποία υπέμενε καρτερικά τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Η σύζυγός του όμως κυρία Εδμέ Λεβέντη είδε την πραγμάτωση του φιλόθεου στόχου τους και μέχρι σήμερα συνεχίζει να επισκέπτεται και να στηρίζη την Μονή με κάθε δυνατό τρόπο. Μάλιστα το έτος 2007, ανέλαβε τα έξοδα για την ανέγερση παρεκκλησίου εντός της Μονής αφιερωμένου στους αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη.
Μετά το πέρας των εργασιών, ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιος, ως πνευματικός Πατέρας της Μονής Μαχαιρά, ζήτησε από τον ήδη μακαριστό ηγούμενο της Μονής αρχιμανδρίτη Αρσένιο, να παραχώρηση πενταμελή αδελφότητα για την επάνδρωση της Μονής Μέσα Ποταμού. Ο π. Αρσένιος με μεγάλη χαρά και προθυμία δέχθηκε το αίτημα του Μητροπολίτη και έτσι στις 9 Αυγούστου του έτους 2003, μετά από ένα και πλέον αιώνα, εγκαταστάθηκε ξανά στον Μέσα Ποταμό αδελφότητα πέντε μοναχών.
Πρώτος ηγούμενος της Μονής ψηφίσθηκε ο ιερομόναχος Νικόλαος. Στις 29 του ίδιου μήνα, ημέρα κατά την οποία εορτάζεται η Αποτομή της Τιμίας Κάρας του Προδρόμου, τελέσθηκε πανηγυρικά στο καθολικό της Μονής η πρώτη αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιο, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε και η προχείριση του ιερομόναχου Νικολάου σε αρχιμανδρίτη.
Η τελετή ενθρόνισης του πρώτου ηγουμένου της Μονής Μέσα Πόταμου αρχιμανδρίτου Νικολάου, έγινε στις 26 Οκτωβρίου του ιδίου έτους, με την παρουσία πλήθους κόσμου πού έσπευσε να ζήση τη μεγάλη αυτή χαρά της αναβίωσης της Μονής του Μέσα Πόταμου.

Η επιστροφή της κτητορικής εικόνας του Προδρόμου

Timios Prodromos
Ένα σημαντικό και συνάμα θαυμαστό γεγονός πού συνδέεται με την ανασύσταση καϊ επαναλειτουργία της Μονής είναι και η επιστροφή της κτητορικής εικόνας του Τιμίου Προδρόμου. Η αρχαία και πολύτιμη αυτή εικόνα, κλάπηκε από αρχαιοκάπηλους σε ανύποπτο χρόνο κατά τη δεκαετία του 1980. Η εικόνα στη συνέχεια πωλήθηκε και κάποια στιγμή κατέληξε σε γερμανό συλλέκτη, ο όποιος τη δώρησε το 1996 στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης Diozesan της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής Μονάχου και Φράϊζινγκ.
Γύρω στο 1999 η εικόνα εντοπίστηκε από τον βυζαντινολόγο Αθανάσιο Παπαγεωργίου και ακριβώς μετά την επισήμανση του τόπου όπου βρισκόταν, εντελώς απροσδόκητα στις 22 Ιουνίου 1999, ο διευθυντής του Μουσείου Δρ. Πέτερ Στάινερ, σε επιστολή του ανέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Α΄ ότι έφθασε στα χέρια τους μία εικόνα του Προδρόμου, η οποία προφανώς ανήκε σε μοναστήρι της Κύπρου. Στην επιστολή του ζήτησε την παραμονή της εικόνας για κάποιο χρονικό διάστημα στο εν λόγω μουσείο, όπου θα προβαλλόταν από ειδική θέση και θα «κατάγγελλε» την καταπίεση των Χριστιανών στην Κύπρο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, απαντώντας στην επιστολή του Δρ. Στάινερ και σημειώνοντας το μέγεθος της καταστροφής και συλήσεως των ιερών εικόνων της Εκκλησίας της Κύπρου πού προξένησε η τουρκική εισβολή, παρεκάλεσε να έπιστραφή η εικόνα στον τόπο προέλευσης της.
Fevrouarios 2009
Η αδελφότητα της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού, τον Φεβρουάριο του 2009
Πράγματι, η παράκληση του Αρχιεπισκόπου έγινε δεκτή και έτσι η εικόνα επιστράφηκε στο νησί και στη δικαιούχο της Μητρόπολη Λεμεσού 18 Δεκεμβρίου 1999.
Η εικόνα έφθασε στην Κύπρο συνοδευόμενη από την κα Τασούλα Γ. Χατζητοφή, το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου για να την παραλάβει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιος. Στη συνέχεια θα μεταφέρθηκε στον Μητροπολιτικό ναό Παναγίας Παντανάσσης (Καθολικής) Λεμεσού, όπου και παρέμεινε μερικές μέρες προς προσκύνησιν και ευλογίαν των πιστών. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης της Ιερά Μονής Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, η εικόνα επανήλθε στην αρχική της θέση στην Ιερά Μονή.
Το Θαυμαστό στην περίπτωση αυτή είναι ότι χωρίς καμμιά προετοιμασία η κτητορική εικόνα επέστρεψε στην Κύπρο την ημέρα και την ώρα πού ο Μητροπολίτης Αθανάσιος βρισκόταν στη Μονή με τους αείμνηστους Κωνσταντίνο Λεβέντη και αρχιτέκτονα Πεύκιο Γεωργιάδη και συμφωνούσαν να προχωρήσουν στην πλήρη ανακαίνιση της Μονής.
Τον Μάϊο του 2007, μετά από εισήγηση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ.κ. Αθανασίου, ο ηγούμενος της Μονής αρχιμανδρίτης Νικόλαος, εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο Χωρεπίσκοπος Αμαθούντος της Επαρχίας Λεμεσού. Η χειροτονία του έγινε στις 10 Ιουνίου του ιδίου έτους στον μητροπολιτικό ναό Παναγίας Παντανάσσης Λεμεσού. Έτσι, η Μονή Μέσα Ποταμού στο τόσο σύντομο χρονικό διάστημα της αναβίωσης της, είχε την ιδιαίτερη ευλογία και τιμή να προσφέρη στην Εκκλησία της Κύπρου ένα άξιο και εκλεκτό ιεράρχη, ο οποίος θα αφιέρωνε πλέον τη ζωή του στη διακονία της.
Αρχιμ. κ. Παΐσιος, την ημέρα της Ενθρόνισης του ως (2ου) Ηγουμένου της Μονής.
Εκλογή νέου Ηγουμένου Μέσα Πόταμου
Μετά τη χηρεία του ηγουμενικού θρόνου η εναπομείνασα Αδελφότητα της Μονής, συμφώνως προς την κοινοβιακή τάξη, προέβη σε εκλογές αναδεικνύοντας ως νέο ηγούμενο της τον αρχιμανδρίτη Παΐσιο. Η τελετή της ενθρόνισης του νέου ηγουμένου έγινε στις 17 Ιουνίου του έτους 2007 από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη και πνευματικό πατέρα της Μονής κ.κ. Αθανάσιο. Στην ενθρόνιση παρεβρέθηκε πλήθος πιστών από όλη την Κύπρο, οι οποίοι προσέτρεξαν να συγχαρούν τον νέο ηγούμενο και την αδελφότητα της Μονής.
Ο αρχιμανδρίτης Παΐσιος στον ενθρονιστήριο λόγο του εξήρε τη θαυμαστή κηδεμονική πρόνοια του Τιμίου Προδρόμου, την οποία επέδειξε προς τη Μονή του τα πρώτα αυτά τέσσερα χρόνια της επαναλειτουργίας της.

Πηγή: κατ΄ επιλογήν αποσπάσματα απο το «ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΜΕΣΑ ΠΟΤΑΜΟΥ Ένα οδοιπορικό μέσα στον χρόνο» σελ. 97-112

No comments:

Post a Comment